Прочетете и ще останете удивени!                       Според статия, прегледана в списание PLoS

...
Прочетете и ще останете удивени!                      
Според статия, прегледана в списание PLoS
Коментари Харесай

Любопитни факти за животните, които със сигурност не знаете

Прочетете и ще останете удивени!                      

Според публикация, прегледана в списание PLoS Biology, на планетата има към 7,7 милиона скотски типа. От тях към 80% към момента чакат да бъдат разпознати. Повечето хора обаче даже не знаят особеностите и държанието на тези към този момент открити типове. Поради това доста любопитни скотски обстоятелства чакат да бъдат разкрити.

Някой бозайници снасят яйца

Тези бозайници се характеризират със способността си да снасят яйца. Само две животни са класифицирани в тази определена група: птицечовката и ехидната.

Изследвания, докладвани в списанието Genome Dynamics, прецизират, че монотремите се смятат за „ различни бозайници “, които са се отделили от своите плацентарни конгенери преди към 210 милиона години.

Когато изразът „ спи с едно отворено око “ стане дословен

Сънят е главен аспект от биологията на живите същества. Позволява на тялото и мозъка да се възстановят от дневните действия и да презаредят силата си, с цел да поемат нови провокации. Има обаче типове, които заради рисковата среда, в която живеят, не могат да си разрешат изцяло да заспят.

Такъв е казусът с някои морски бозайници като делфина и някои птици като птицата фрегата. И двата типа спят единствено едното полукълбо на мозъка, когато почиват, до момента в който другото остава будно. Това събитие е известно като „ еднополукълбен сън “.

Според изследване, оповестено в списанието PLOS ONE – фокусирано върху оценката на способността на делфините да бъдат дейни денем и нощта – се стигна до заключението, че те могат да останат в това положение и да запазят цялостните си качества минимум 15 дни при време. Въпреки това се счита, че те могат да устоят даже повече, защото откривателите са тези, които са прекратили опита.

От своя страна птиците фрегати могат да летят 10 дни единствено с едно затворено око и едно полукълбо на мозъка да спи. Това демонстрира изследване на списание Nature. Освен това има други типове, за които се допуска, че демонстрират това държание. Такъв е казусът с някои влечуги, като огромния крокодил.

Птиците са по умни от колкото си мислите

Години наред откриватели, отдадени на проучването на птиците, се чудеха по какъв начин е допустимо тези животни – с толкоз дребен мозък – да съумяват да извършват толкоз комплицирани задания. Проучване, оповестено в списание Proceedings of the National Academy of Sciences на Съединените американски щати, откри допустимо пояснение.

Според тази публикация съставът на мозъка на птиците е друг от този на бозайниците. От една страна, макар че птиците имат дребен мозък, те имат по-висока централизация на неврони в предния си мозък. Тази област по-специално се свързва с интелигентното държание.

Освен това невроните на тези животни са доста по-малки. Поради тази причина те са опаковани по-плътно и в по-голям брой, в сравнение с при бозайниците.

Противно на това, което се смяташе, размерът на мозъка не играе съществена роля в когнитивния потенциал на тези типове. Всъщност по време на еволюцията птиците са развили по-добро потребление на мозъчната си маса спрямо други животни.

Например, съгласно изследване, докладвано в списанието Current Opinion in Neurobiology, новокаледонската гарга има способността да прави и употребява клони като принадлежности за приемане на храна. Има и случая със свраките, които съгласно обява в списанието PLoS Biology могат да се разпознаят пред огледалото.

Инфо:

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР